sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Pidemmän kaavan mukaan...

Tänään teki mieli kokkailla vähän pidemmän kaavan mukaan jotai tooosi tosi hyvää ja mielessä pyöri jo heti aamusta piiitkään haudutettu possu (eli nyhtöpossu, pulled pork, revitty possu jne.). Ja omatekoisia höttösämpylöitä piti saada myös. Inspiraatio-ohjeina toimi tämä ja tämä. Tän tapaista on tullut ennenkin pari kertaa kokeiltua, mutta tällä kertaa päätin oikeesti antaa sen possun olla tarpeeks kauan siellä uunissa vaikka tulis miten nälkä ootellessa...

Aloitin siis tekemällä mausteseoksen jonka hieroin lihan pintaan. Seokseen tuli merisuolaa, paprikajauhetta, fariinisokeria ja Caj P. Smoke Chipotle- mausteseosta (mitä tuntuu menevän nykyisin joka ruokaan : D )


Mauste hierotaan lihan pintaan molemmin puolin ja sitten liha kuumalle uunin kestävälle pannulle käymään (tai paistinpannulle, josta liha siirretään uunipataan). Kun liha on ruskistettu molemmin puolin, sekaan heitetään haluttu määrä sipulia ja valkosipulin kynsiä (muutamaan osaan pilkottuja) ja kokonaisia mustapippureita. Annetaan vielä sipulien kuullottua hetki ja kaadetaan kuumaa vettä päälle niin ettei liha kokonaan peity. Nyt vaan liha uuniin vähintään kolmeksi, mielellään vaikka viideksi tunniksi esim. 150 asteeseen. Itse taisin pitää nelisen tuntia. 

Sillä aikaa kun liha pötköttää uunissa on aikaa leipoa ja kohotella sämpylät.

Höttösämpylät

n. 4 dl käden lämpöistä maitoa
pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 500 g vehnäjauhoja
juoksevaa rasvaa

Taikinaa vaivataan vähintään 10 min, ja annetaan kohota 30 min. Jaetaan 8-10 osaan ja leivotaan sämpylöiksi, joiden annetaan kohota tunti. Voidellaan sämpylät öljyllä, ripotellaan pintaan seesamin siemeniä ja paistetaan 225 asteessa n. 10 min.

 
Cola-kastike lihalle

2 dl Coca Colaa
0,5 dl mustapippuri ketsuppia
2 rkl tomaatti pyrettä
puolikas sipuli
4 valkosipulin kynttä
n. 5 cm pätkä chiliä
2 rkl fariinisokeria
suolaa, pippuria

Hienonnetaan sipulit ja chili, ja laitetaan kaikki ainekset kattilaan kiehumaan noin puoleksi tunniksi. Ajetaan tasaiseksi sauvasekottimella.

Kun liha on ollut uunissa tarpeeksi pitkään, se revitään kahdella haarukalla suikaleiksi ja erotellaan pois luut ja läskit. Lihasuikaleet laitetaan takaisin uunin kestävään astiaan ja päälle kaadetaan Cola-kastike. Astia peitetään foliolla ja laitetaan vielä uuniin muhimaan.

Nyt voi alkaa kattaa pöytää, meillä pöydässä oli lisäksi salaattia, karamellisoitua punasipulia ja omatekoista sipulimajoneesia. Juomana tietysti Coca Colaa. 




 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti