Viikonloppuna oli kaverin tuparit, jonne piti viemisiä kehittää, ja suolaa ja leipäähän uuteen kotiin yleensä kuuluisi viedä. Noh, suola jäi viemättä, mutta Isäntä leipoi minun vähemmän tarkkojen ohjeiden mukaan kaljaleipää.
Kaljaleipä
tölkki (0,33l) olutta (tässä Karhua)
pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
tarvittava määrä jauhoja (tässä noin puolet graham- ja puolet täysjyvävehnäjauhoja)
loraus öljyä tai muuta rasvaa
korppujauhoja
Ensin lämmitetään olut noin käden lämpöiseksi. Oluen lämmetessä sekotellaan kuivat aineet keskenään ja kun olut on sopivan lämpöistä, kaikki vaan sekaisin ja vaivataan tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakouluilla. Taikina saa jäädä tarttuvaksi ja löysäksi. Voidellaan ja korppujauhotetaan leipävuoka ja kaadetaan taikina vuokaan. Annetaan kohota ainakin puoli tuntia, viilletään leipään viilto ja eikun uuniin, oiskohan ollu noin 25 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti